Приватне акціонерне товариство "Госптовари"

Код за ЄДРПОУ: 01552842
Телефон: 0 (5322) 2-42-56
e-mail: TORG@GOSPTOVARI.PAT.UA
Юридична адреса: 36009, Полтавська область, м. Полтава, вул. Визволення, буд. 24
 

Річний звіт за 2012 рік

12. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) Закрите акцiонерне товариство "Госптовари" виступає правонаступником акцiонерного товариства закритого типу "Госптовари". У вiдповiдностi до установчих документiв засновником закритого акцiонерного товариства "Госптовари" є органiзацiя орендарiв "Полтавського обласного орендно-оптового пiдприємства-"Вiкторiя", частка якої у володiннi акцiями товариства станом на 31.12.2012 року вiдсутня.
Організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом Закрите акцiонерне товариство "Госптовари " станом на 31.12.2012 року в своїй структурi не має жодного дочирнього пiдприємства, фiлiї або представництва, чи iнших вiдокремлених пiдроздiлiв.
Змiни в органiзацiйнiй структурi товариства протягом звiтного 2012 року не вiдбувалися i на близьку перспективу не плануються.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Пропозицiї щодо реорганiзацiї ЗАТ "Госптовари" з боку третiх осiб не надходило.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) У вiдповiдностi до вимог Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть" по ЗАТ "Госптовари" прийнятий Наказ вiд 01.01.2003 року " Про органiзацiю бухгалтерського облiку i облiкову полiтику пiдприємства" (який подовжено на звiтний 2012 рiк), згiдно якого облiкова полiтика на пiдприємствi є єдоною i незмiнною.
На протязi звiтного перiоду облiкова полiтика товариства iстотних змiн у порiвняннi з попереднiм 2011 роком - не зазнала.
Одним iз важливих аспектiв облiкової полiтики пiдприємства є те, що при складаннi фiнансових звiтiв за перiод з 01.01.2012 року по 31 грудня 2012 року не проводилися наступнi нарахування:
- резерву сумнiвних боргiв по дебiторськiй заборгованостi згiдно положення (стандарту) бухгалтерського облiку 10 " Дебiторська заборгованiсть";
- забазпечення виплат персоналу у вiдповiдностi до положення (стандарту) бухгалтерського облiку 26 "Виплати працiвникам".
Проведення цих розрахункiв не передбачено Наказом вiд 01.01.2003 року " Про органiзацiю бухгалтерського облiку i облiкову полiтику пiдприємства" (який подовжено на звiтний 2012 рiк).
Текст аудиторського висновку Проведена аудиторська перевiрка забезпечує розумну основу для аудиторського висновку.
На мою думку, за винятком можливого впливу питань, про якi йдеться у параграфах <Пiдстави для висловлення умовно-позитивної думки> i <Пояснювальний параграф>, повий комплект рiчної фiнансової звiтностi справедливо та достовiрно вiдображає фактичний фiнансовий стан Закритого акцiонерного товариства "Госптовари" станом на 31 грудня 2012 року, фiнансовi результати його дiяльностi та рух грошових коштiв за рiк, що минув на вищезазначену дату, у вiдповiдностi до Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку та Закон України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi".
Для пiдготовки повного комплекту рiчної фiнансової звiтностi за 2012 рiк суб'єкта господарювання, який перевiряється (Фiнансовий звiт суб'єкта малого пiдприємництва, що включає "Баланс" /форма №1-м/, "Звiт про фiнансовi результати" /форма №2-м/, примiтки пояснювального характеру до фiнансових звiтiв, якi включають опис важливих аспектiв облiкової полiтики та iншi додатки), було використано наступну концептуальну основу
фiнансової звiтностi:
. Положення (стандарти) бухгалтерського облiку /країна походження Україна/.
. Закон України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" /країна походження Україна/.
На мою думку, у вiдповiдностi до Мiжнародного стандарту аудиту №700 "Формування думки та надання звiту щодо фiнансової звiтностi" та Мiжнародних стандартiв аудиту: №705 "Модифiкацiя думки у звiтi незалежного аудитора", №720 "Вiдповiдальнiсть аудитора щодо
iншої iнформацiї в документах, що мiстять перевiрену аудитором фiнансову звiтнiсть", повний комплект рiчної фiнансової звiтностi Закритого акцiонерного товариства "Госптовари" базується на прийнятiй облiковiй полiтицi пiдприємства та вiдповiдає нормативним вимогам
щодо органiзацiї бухгалтерського облiку та звiтностi в Українi.
Iнформацiя у повному комплектi рiчної фiнансовiй звiтностi Закритого акцiонерноготовариства "Госптовари" розкрита у повнiй мiрi та в усiх суттєвих аспектах вiдображає реальний стан фiнансово-господарської дiяльностi пiдприємства за 2012 рiк.
Прийнята пiдприємством система бухгалтерського облiку вiдповiдає П(С)БО i виконує роль формування надiйного джерела iнформацiї про фiнансовий стан пiдприємства.
1. Iнформацiя про чистi активи.
На мою думку, розмiр статутного капiталу Закритого акцiонерного товариства "Госптовари" за 2012 рiк не вiдповiдає вимогам положень частини третьої ст. 155 п.5 .1 гл. 8 р.1 кн. 1 Цивiльного кодексу України (зi змiнами та доповненнями) i в повнiй мiрi є не забезпеченим чистими активами пiдприємства.
Закрите акцiонерне товариство "Госптовари" у повному комплектi рiчної фiнансовiй звiтностi (Фiнансовий звiт суб'єкта малого пiдприємництва, що включає "Баланс" /форма №1- м/, "Звiт про фiнансовi результати" /форма №2-м/, примiтки пояснювального характеру до фiнансових звiтiв, якi включають опис важливих аспектiв облiкової полiтики та iншi додатки) за 2012 рiк у повнiй мiрi розкрило iнформацiю про вартiсть чистих активiв товариства.
2. Iнформацiя про наявнiсть або вiдсутнiсть невiдповiдностей.
На мою думку, у контекстi вимог Мiжнародного стандарту аудиту №720 "Вiдповiдальнiсть аудитора щодо iншої iнформацiї в документах, що мiстять перевiрену аудитором фiнансову звiтнiсть", при проведеннi аудиту повного комплекту рiчної фiнансової звiтностi суб'єкта господарювання, який перевiряється за 2012 рiк - не було виявлено iстотних, спотворень iнформацiї або непослiдовного її подання, а також вiдсутнi суттєвi невiдповiдностi мiж фiнансовою звiтнiстю Закритого акцiонерного товариства "Госптовари" за 2012 рiк та iнформацiєю, що розкривається товариством i подається до Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку разом з фiнансовою звiтнiстю.
3. Iнформацiя про виконання значних правочинiв.
На мою думку, у контекстi вимог ст. 70 роздiлу XIII Закону України <Про акцiонернi товариства> (зi змiнами та доповненнями), значнi правочини - 10 /десять/ i бiльше вiдсоткiв вартостi активiв за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi (за 2011 рiк) виконання значних правочинiв Закритим акцiонерним товариством "Госптовари" за перiод з 01 сiчня 2012 року по 31 грудня 2012 року не проводилося.
В Закритому акцiонерному товариствi "Госптовари" на Загальних зборах акцiонерiв вiд 29 листопада 2012 року було прийняте рiшення стосовно значних правочинiв, у контекстi Закону України <Про акцiонернi товариства> (пункт 19. Прийняття рiшення про попереднє схвалення значних правочинiв - Протоколу №1 вiд 29.11.2013 р.).
4. Iнформацiя про стан корпоративного управлiння.
У Закритому акцiонерному товариствi "Госптовари" питання, щодо:
. приведення дiючого Статуту Закритого акцiонерного товариства "Госптовари" у вiдповiднiсть до вимог Закону України <Про акцiонернi товариства> (зi змiнами та доповненнями), . затвердження внутрiшнiх положень Закритого акцiонерного товариства "Госптовари" у вiдповiдностi до вимог Закону України <Про акцiонернi товариства> (зi змiнами та доповненнями) - винесенi на черговi рiчнi загальнi збори акцiонерiв товариства, проведення яких заплановано на 26 квiтня 2013 року о 14 годинi 00 хвилин, за адресою: м. Полтава, вул. Сiнна, буд. 2/49, 2й поверх, конференц-зал (питання №7 в перелiку питань, якi виносяться на
голосування загальних зборiв акцiонерiв - 7. Прийняття статуту Товариства у новiй редакцiї та
затвердження внутрiшнiх положень товариства).
Внутрiшнiй аудит в суб'єкта господарювання, який перевiряється за 2012 рiк, проводиться ревiзiйною комiсiєю у вiдповiдностi до вимог ст. ст. 73-74 роздiлу XIV Закону України <Про акцiонернi товариства> (зi змiнами та доповненнями) та у вiдповiдностi до дiючого Статуту ЗАТ "Госптовари".
Внутрiшнiй аудит в Закритому акцiонерному товариствi "Госптовари", проводиться лише ревiзiйною комiсiєю, в штатному розпису пiдприємства вiдсутнiй працiвник, на якого б були покладеннi функцiї щодо проведення внутрiшнього аудиту товариства.
5. Iнформацiя про сплату статутного капiталу.
На мою думку, Закрите акцiонерне товариство "Госптовари" у повному комплектi рiчної фiнансовiй звiтностi (Фiнансовий звiт суб'єкта малого пiдприємництва, що включає "Баланс" /форма №1-м/, "Звiт про фiнансовi результати" /форма №2-м/, примiтки пояснювального характеру до фiнансових звiтiв, якi включають опис важливих аспектiв облiкової полiтики та iншi додатки) за 2012 рiк достовiрно i у повнiй мiрi розкрило iнформацiю про статутний капiтал.
Заявлений розмiр статутного капiталу Закритого акцiонерного товариства "Госптовари" вiдповiдає зазначеному в установчих документах та в свiдоцтвi про реєстрацiю випуску акцiй, а також повнiстю i своєчасно сплачений у термiни встановленi чинним законодавством.
6. Iнформацiя за видами активiв.
На мою думку, Закрите акцiонерне товариство "Госптовари" у повному комплектi рiчної фiнансовiй звiтностi (Фiнансовий звiт суб'єкта малого пiдприємництва, що включає "Баланс" /форма №1-м/, "Звiт про фiнансовi результати" /форма №2-м/, примiтки пояснювального характеру до фiнансових звiтiв, якi включають опис важливих аспектiв облiкової полiтики та iншi додатки) за 2012 рiк достовiрно i у повнiй мiрi розкрило iнформацiю за видами активiв.
Дана iнформацiя вiдповiдає вимогам наступних Нацiональних положень (стандартiв)
бухгалтерського облiку: 1 "Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi", 7 "Основнi засоби", 9 "Запаси", 10 "Дебiторська заборгованiсть", 25 "Фiнансовий звiт суб'єкта малого пiдприємництва".
7. Iнформацiя про зобов'язання.
На мою думку, Закрите акцiонерне товариство "Госптовари" у повному комплектi рiчної фiнансовiй звiтностi (Фiнансовий звiт суб'єкта малого пiдприємництва, що включає "Баланс" /форма №1-м/, "Звiт про фiнансовi результати" /форма №2-м/, примiтки пояснювального характеру до фiнансових звiтiв, якi включають опис важливих аспектiв облiкової полiтики та iншi додатки) за 2012 рiк достовiрно i у повнiй мiрi розкрило iнформацiю про зобов'язання.
Дана iнформацiя вiдповiдає вимогам наступних Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку: 1 "Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi", 5 "Звiт про власний капiтал" (в частинi п. 19), 11 "Зобов'язання", 25 "Фiнансовий звiт суб'єкта малого пiдприємництва".
8. Iнформацiя про власний капiтал.
На мою думку, Закрите акцiонерне товариство "Госптовари" у повному комплектi рiчної фiнансовiй звiтностi (Фiнансовий звiт суб'єкта малого пiдприємництва, що включає "Баланс" /форма №1-м/, "Звiт про фiнансовi результати" /форма №2-м/, примiтки пояснювального характеру до фiнансових звiтiв, якi включають опис важливих аспектiв облiкової полiтики та iншi додатки) за 2012 рiк достовiрно i у повнiй мiрi розкрило iнформацiю про власний капiтал.
Дана iнформацiя вiдповiдає вимогам наступних Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку: 1 "Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi", 5 "Звiт про власний капiтал" (в частинi п. 19), 7 "Основнi засоби", 15 "Дохiд", 16 "Витрати", 25 "Фiнансовий звiт суб'єкта малого пiдприємництва".
9. Iнформацiї щодо обсягу чистого збитку /фiнансового результату/.
На мою думку, Закрите акцiонерне товариство "Госптовари" у повному комплектi рiчної фiнансовiй звiтностi (Фiнансовий звiт суб'єкта малого пiдприємництва, що включає "Баланс" /форма №1-м/, "Звiт про фiнансовi результати" /форма №2-м/, примiтки пояснювального характеру до фiнансових звiтiв, якi включають опис важливих аспектiв облiкової полiтики та iншi додатки) за 2012 рiк достовiрно i у повнiй мiрi розкрило iнформацiю про фiнансовi
результати, зокрема про чистий збиток.
Дана iнформацiя вiдповiдає вимогам наступних Нацiональних положень (стандартiв)
бухгалтерського облiку: 1 "Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi", 15 "Дохiд", 16 "Витрати", 25 "Фiнансовий звiт суб'єкта малого пiдприємництва".
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Послуги по здачi в оренду власних нежитлових примiщень.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з її господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування Не проводилось.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформацію щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Основнi засоби за їх залишковою вартiстю складають:
. на початок звiтного перiоду - 3,1 тис. грн.;
. на кiнець звiтного перiоду - 8,0 тис. грн.
На пiдприємствi облiк основних засобiв за звiтний 2012 рiк вiвся згiдно вимог П(С)БО 7 "Основнi засоби". Основнi засоби в облiку вiдображенi за фактичними витратами на їх придбання, доставку, встановлення, спорядження i виготовлення. В товариствi основнi засоби визнаються активами, якщо їх очiкуваний термiн корисного використання перевищує рiк (або операцiйний цикл, за умови, що вiн довший за рiк).
При нарахуваннi амортизацiї щодо кожного класу основних засобiв пiдприємство використовувало в 2012 роцi - прямолiнiйний метод нарахування, у вiдповiдностi до вимог П(С)БО 7 "Основнi засоби", що не протирiчить вимогам ст. 145 Податкового кодексу України №2755-VI вiд 02.12.2010 року (зi змiнами та доповненнями) та згiдно вимог Наказу №1 вiд 01 сiчня 2003 року "Про органiзацiю бухгалтерського облiку й облiкову полiтику пiдприємства" (роздiл II, п.5), який подовжено на звiтний 2012 рiк.
Амортизацiя по малоцiнних необоротних матерiальних активах в 2012 роцi нараховувалася в першому мiсяцi їх використання в розмiрi 100% вiд їх вартостi, у вiдповiдностi до положень П(С)БО 7 "Основнi засоби" та згiдно вимог Наказу №1 вiд 01 сiчня 2003 року "Про органiзацiю бухгалтерського облiку й облiкову полiтику пiдприємства" (роздiл II, п.5), який подовжено на звiтний 2012 рiк.
Нарахований знос за 2012 рiк складає:
. на початок перiоду - 692,6 тис. грн.;
. на кiнець перiоду - 687,7 тис. грн.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень - зниження сплатоспроможностi клiєнтiв (наймачiв нежитлових будiвель);
-пiдвищення цiн на енергоносiї,
- кризовi явища в економiцi України ,
- нестабiльнiсть податкового законодавства
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства Штраф було накладено НКЦПФР.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Дiяльнiсть товариства здiйснюється на принципах ринкової економiки, тобто на умовах самозабезпеченостi, самофiнансуваннi. Полiтика пiдприємства щодо самофiнансування побудована як на негайному залученнi додаткових коштiв для моденiзацацiї будiвель, так i для збiльшення обсягiв по послугах з оренди.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів Договори та угоди виконi повнiстю.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) На даному етапi покращення роботи товариства можливе при стабiлiзацiї полiтики кредитування та оподаткування, врiвноваженнi цiн та тарифiв на енергоресурси, а також покращення загальної економiчної обстановки в країнi. Стратегiя дiльностi товариства на майбутнє заключається у негайному залученнi коштiв на взаємовигiдних умовах, для збiльшення обсягiв по послугах з оренди .
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік Товариство у звiтному роцi не проводило фiнансування наукових розробок та наукових дослiджень через вiдсутнiсть у них потреби, а також через брак вiльних коштiв.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається д/в
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Фiнансово економiчний стан ЗАТ "Госптовари" можна оцiнити за такими показниками (тис. грн.):
2011рiк 2012 рiк

Дохiд (виручка) вiд реалiзацiї продукцiї - 398,1 346,0
iншi операц доходи 0 0
загальна сума витрат (383,5) (370,5)
чистий прибуток (збиток) 14,6 -24,5